Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Szkolenia mezoterapia igłowa- niezbędnik każdej kosmetyczki
Chcesz zdobyć uprawnienia lub poszerzyć zakres swoich umiejętności z zakresu kosmetologii? Medycyna estetyczna to prężnie rozwijająca się gałąź medycyny, z której
Postaw na płomienną rudość. Ruda farba do włosów z rozjaśniaczem
Zmiana koloru włosów to najlepszy i najszybszy sposób na zmianę swojego wizerunku. Warto jednak dobrze ją przemyśleć, bo im bardziej drastyczna metamorfoza,
Bądź naturalnie piękna - Polskie marki kosmetyków kolorowych. Naturalne kosmetyki do makijażu
Wiele kobiet lubi nakładać na swoją twarz makijaż. Najlepiej, gdy podkreśla on to co w nas najpiękniejsze, ale i ukrywa to,
Środek na pocenie. Jakie są przyczyny pocenia?
Pocenie się bardzo często potrafi uprzykrzyć komfort życia i wyprowadzić z równowagi. Zapach potu jest dosyć intensywny i czasami może być przyczyną ograniczenia kontaktów
Fotoodmładzanie: salon odnowy Katowice
Gabinet kosmetyczny, spa, salon odnowy - tego typu miejsca są przez nas coraz częściej odwiedzane. Coraz więcej ludzi docenia możliwości, jakie dają nowoczesne zabiegi kosmetyczne
Kurs makijażu permanentnego - makijaż permanentny ust Poznań
Wiele kobiet codziennie wykonuje makijaż. Nie ma co się oszukiwać - w makijażu większość z nas wygląda zdecydowanie lepiej, niż bez niego, a wyglądając lepiej,
Zdrowo i szczęśliwie
Wiele osób staje przed lustrem, krytycznym okiem spogląda na swoją sylwetkę, wpada w zadumę i zastanawia się, co należy jeść, by wyglądać zdrowiej i zgrabniej, jak to zrobić żeby po tym jak ktoś powie

Posted by on Wrz 6, 2017 in Zdrowie |

Chrom-co powoduje niedobór tego składnika?

Wśród składników pożywienia, których niedobór może być przyczyną nieprawidłowej tolerancji glukozy i cukrzycy  i to niezależnie od szerokości geograficznej i stanu odżywienia — wymienia się także chrom. Brak tego składnika w pożywieniu zwierząt (szczurów, małp) powoduje hiperinsulinemię, insulinooporność, hiperglikemię, a ponadto hipercholesterolemię. U ludzi żywionych pozajelitowo przez dłuższy czas może wystąpić cukrzyca, która się cofa po dodaniu do diety chromu; u dzieci opisano ustępowanie nietolerancji glukozy spowodowanej niedożywieniem. Rola chromu w przemianie węglowodanów nie jest dotąd wyjaśniona. Nie wpływa on bezpośrednio na wydzielanie insuliny, natomiast zdaje się być niezbędny w obwodowym działaniu tego hormonu w tkankach (w jego interakcji z receptorem insulinowym). Wprowadzenie tego pierwiastka do diety chorych na cukrzycę typu 2 nie poprawia jednak wskaźników wyrównania tej choroby. Dotąd nie ustalono, czy niedobór chromu jest w warunkach współczesnego odżywiania się zjawiskiem częstym, a pogląd, że może on przyczyniać się do wzrostu zapadalności na cukrzycę, jest ciągle spekulacją.