Pages Menu

Categories Menu
Warto sprawdzić swoje BMI
Osoby, które mają nadwagę, są w dużo większym stopniu narażone na rozwój wielu poważnych chorób. W związku z tym warto kontrolować na bieżąco masę ciała i sprawdzać, czy nie przekracza ona określonych
Gabinet kosmetyczny Warszawa Ursynów- Zadbaj o piękną skórę zimą
Zbliża się zima, czyli trudny czas dla twojej skóry, która staje się przesuszona i zaczyna pękać.
Różnica temperatur i wiatr mogą prowadzić do jej złuszczania,
Rozsądne odchudzanie kluczem do sukcesu
Chcąc pozbyć się zbędnych kilogramów bardzo często skupiamy się na chęci szybkiego zauważenia efektów. Zapominamy przy tym, że zbyt radykalna utrata wagi może skutkować wystąpieniem
Kurs makijażu permanentnego - makijaż permanentny ust Poznań
Wiele kobiet codziennie wykonuje makijaż. Nie ma co się oszukiwać - w makijażu większość z nas wygląda zdecydowanie lepiej, niż bez niego, a wyglądając lepiej,
Depilacja Białołęka- Pozbądź się nadmiernego owłosienia i ciesz się gładką skórą
Masz już dość golenia nóg i wrastających włosków, maszynki podrażniają twoją skórę i powodują zaczerwienienia?
Wybierz się na depilację
Bądź naturalnie piękna - Polskie marki kosmetyków kolorowych. Naturalne kosmetyki do makijażu
Wiele kobiet lubi nakładać na swoją twarz makijaż. Najlepiej, gdy podkreśla on to co w nas najpiękniejsze, ale i ukrywa to,
Skuteczny peeling na wrastające włoski na nogach. Idealnie gładkie nogi. Tani sposób na wrastające włosy na nogach
Gładkie nogi to w dzisiejszych czasach konieczność. Niezależnie od tego czy używamy depilatora, czy zwykłej

Posted by on mar 1, 2021 in Kalejdoskop |

Krem z fasoli

Krem z fasoli

Zupa na bazie fasoli to jeden z tych przepisów, które znajdują tyle samo miłośników, co przeciwników. W tradycyjnych przepisach moczona całą noc fasola, była następnie gotowana na wywarze z wędzonki i doprawiana całą masą przypraw. Moda na zupy kremy doprowadziła jednak do odkrycia tej roślin strączkowej na nowo, a zupa krem fasolowa może stać się stałym punktem w domowym jadłospisie.

Jak przygotować krem z fasoli?

Do przygotowania kremu z fasoli potrzebne będą jedna szklanka lub puszka fasoli w zalewie, dwie łyżki oliwy, dwa ząbki czosnku, średnia cebula, 250 g korzenia pietruszki, 400 ml bulionu warzywnego, 150 g ziemniaków, dwa listki laurowe, sól, pieprz i pół szklanki śmietanki kremowej 30%. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy pietruszkę i ziemniaki, a potem dusimy całość przez mniej więcej dziesięć minut. Następnie dodajemy fasolkę, bulion i przyprawy. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyciągamy liście laurowe i dodajemy do środka śmietanę i opcjonalnie pół szklanki mleka, a wywar z warzywami miksujemy za pomocą blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. Na tym etapie można również dodać do kremu odrobinę soku z cytryny i kminu rzymskiego, które podkreślą smak fasoli i wniosą do potrawy odrobinę egzotyki.

Z czym podawać krem z fasoli?

Aksamitny smak kremu z fasoli można urozmaicić grzankami smażonymi na maśle z czosnkiem. Jak wszystkie kremy, również ten wariant pięknie będzie wyglądał podany w miseczce z ozdobnym listkiem świeżej bazylii albo mięty meksykańskiej na górze. Jeśli chcemy zrobić szczególne wrażenie na gościach, można na szczycie gęstego kremu ułożyć nieco sera koziego, smażonej cebulki i ziół. Dzięki temu zupa będzie nie tylko pięknie wyglądała, ale również zyska dodatkowe walory smakowe. A jeśli chcesz nieco urozmaicić konsystencję zupy, możesz ozdobić ją prażonymi migdałami i słonecznikiem. Zupa fasolowa w takich odsłonach zupełnie odbiega od przepisów sprzed kilku dekad i zyskuje amatorów, nawet wśród ludzi, którzy deklarują, że nie lubią fasoli.