Pages Menu

Categories Menu
Naturalne olejki eteryczne do masażu- zatrać się w relaksującej woni
Masaż ma działanie relaksujące napięte mięśnie. Służy także rozmasowywaniu bolących miejsc. Masaż relaksacyjny, z użyciem olejków eterycznych, odżywi
Arnikowe mleczko oczyszczające do każdego typu cery
Właściwa pielęgnacja skóry to nie tylko zapewnienie wspaniałego wyglądu, ale również jej odżywienie. Bardzo wiele osób zapomina o tym, że codzienne przemywanie buzi
Wyrzeźbione ciało? Sprawdź, o czym musisz pamiętać
Ćwicz regularnie
Każdy wie, że zdrowy tryb życia pozwala na zachowanie dobrej odporności, osiągnięcie wymarzonej sylwetki i lepszej sprawności oraz wydolności organizmu.
Rozsądne odchudzanie kluczem do sukcesu
Chcąc pozbyć się zbędnych kilogramów bardzo często skupiamy się na chęci szybkiego zauważenia efektów. Zapominamy przy tym, że zbyt radykalna utrata wagi może skutkować wystąpieniem
Cera bez niedoskonałości - maseczka na pory na nosie. Wągry zaskórniki rozszerzone pory;
Oczyszczanie twarzy jest jednym z najważniejszych elementów codziennej pielęgnacji. Stosowanie peelingów i maseczek powinno wejść
Zabiegi antycellulitowe - Kosmetyczka Wrocław
Cellulit, zwany również pomarańczową skórką to problem, który w dzisiejszych czasach wielu kobietom spędza sen z powiek. Nie wygląda on bowiem estetycznie, a jego wyeliminowanie
Suplementy diety wspomagające odchudzanie
Utrata zbędnych kilogramów to nie lada wyczyn. Wie o tym każdy kto choć raz był na diecie. Nic więc dziwnego, że osoby odchudzające się szukają sposobów jak wspomóc swój organizm

Posted by on mar 1, 2021 in Kalejdoskop |

Krem z fasoli

Krem z fasoli

Zupa na bazie fasoli to jeden z tych przepisów, które znajdują tyle samo miłośników, co przeciwników. W tradycyjnych przepisach moczona całą noc fasola, była następnie gotowana na wywarze z wędzonki i doprawiana całą masą przypraw. Moda na zupy kremy doprowadziła jednak do odkrycia tej roślin strączkowej na nowo, a zupa krem fasolowa może stać się stałym punktem w domowym jadłospisie.

Jak przygotować krem z fasoli?

Do przygotowania kremu z fasoli potrzebne będą jedna szklanka lub puszka fasoli w zalewie, dwie łyżki oliwy, dwa ząbki czosnku, średnia cebula, 250 g korzenia pietruszki, 400 ml bulionu warzywnego, 150 g ziemniaków, dwa listki laurowe, sól, pieprz i pół szklanki śmietanki kremowej 30%. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy pietruszkę i ziemniaki, a potem dusimy całość przez mniej więcej dziesięć minut. Następnie dodajemy fasolkę, bulion i przyprawy. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyciągamy liście laurowe i dodajemy do środka śmietanę i opcjonalnie pół szklanki mleka, a wywar z warzywami miksujemy za pomocą blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. Na tym etapie można również dodać do kremu odrobinę soku z cytryny i kminu rzymskiego, które podkreślą smak fasoli i wniosą do potrawy odrobinę egzotyki.

Z czym podawać krem z fasoli?

Aksamitny smak kremu z fasoli można urozmaicić grzankami smażonymi na maśle z czosnkiem. Jak wszystkie kremy, również ten wariant pięknie będzie wyglądał podany w miseczce z ozdobnym listkiem świeżej bazylii albo mięty meksykańskiej na górze. Jeśli chcemy zrobić szczególne wrażenie na gościach, można na szczycie gęstego kremu ułożyć nieco sera koziego, smażonej cebulki i ziół. Dzięki temu zupa będzie nie tylko pięknie wyglądała, ale również zyska dodatkowe walory smakowe. A jeśli chcesz nieco urozmaicić konsystencję zupy, możesz ozdobić ją prażonymi migdałami i słonecznikiem. Zupa fasolowa w takich odsłonach zupełnie odbiega od przepisów sprzed kilku dekad i zyskuje amatorów, nawet wśród ludzi, którzy deklarują, że nie lubią fasoli.