Krem z fasoli
Zupa na bazie fasoli to jeden z tych przepisów, które znajdują tyle samo miłośników, co przeciwników. W tradycyjnych przepisach moczona całą noc fasola, była następnie gotowana na wywarze z wędzonki i doprawiana całą masą przypraw. Moda na zupy kremy doprowadziła jednak do odkrycia tej roślin strączkowej na nowo, a zupa krem fasolowa może stać się stałym punktem w domowym jadłospisie.
Jak przygotować krem z fasoli?
Do przygotowania kremu z fasoli potrzebne będą jedna szklanka lub puszka fasoli w zalewie, dwie łyżki oliwy, dwa ząbki czosnku, średnia cebula, 250 g korzenia pietruszki, 400 ml bulionu warzywnego, 150 g ziemniaków, dwa listki laurowe, sól, pieprz i pół szklanki śmietanki kremowej 30%. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy pietruszkę i ziemniaki, a potem dusimy całość przez mniej więcej dziesięć minut. Następnie dodajemy fasolkę, bulion i przyprawy. Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie. Wówczas wyciągamy liście laurowe i dodajemy do środka śmietanę i opcjonalnie pół szklanki mleka, a wywar z warzywami miksujemy za pomocą blendera aż do uzyskania jednolitego kremu. Na tym etapie można również dodać do kremu odrobinę soku z cytryny i kminu rzymskiego, które podkreślą smak fasoli i wniosą do potrawy odrobinę egzotyki.
Z czym podawać krem z fasoli?
Aksamitny smak kremu z fasoli można urozmaicić grzankami smażonymi na maśle z czosnkiem. Jak wszystkie kremy, również ten wariant pięknie będzie wyglądał podany w miseczce z ozdobnym listkiem świeżej bazylii albo mięty meksykańskiej na górze. Jeśli chcemy zrobić szczególne wrażenie na gościach, można na szczycie gęstego kremu ułożyć nieco sera koziego, smażonej cebulki i ziół. Dzięki temu zupa będzie nie tylko pięknie wyglądała, ale również zyska dodatkowe walory smakowe. A jeśli chcesz nieco urozmaicić konsystencję zupy, możesz ozdobić ją prażonymi migdałami i słonecznikiem. Zupa fasolowa w takich odsłonach zupełnie odbiega od przepisów sprzed kilku dekad i zyskuje amatorów, nawet wśród ludzi, którzy deklarują, że nie lubią fasoli.
Najnowsze komentarze