Nasiona strączkowe- zdrowie na talerzu
Człowiek spożywa coraz więcej mięsa oraz produktów wysoce przetworzonych. Niestety niesie to za sobą negatywne zdrowotne konsekwencje. Wciąż rośnie liczba chorych na choroby serca, raka czy osób zmagających się z otyłością. W dużej mierze ma to związek z tym, co spożywamy.
Dlatego powinniśmy się zdrowo odżywiać, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zapadania na choroby.
Coraz mniej ludzi spożywa nasiona roślin strączkowych, a to błąd, ponieważ są bardzo zdrowe.
Zatem co takiego mają strączki, że ONZ ogłosiło rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych?
Nasiona strączkowe są bogate w białko, które jest tak ważne dla nas wszystkich. Dzięki dużej zawartości węglowodanów dostarczają nam energię. Ponadto są bogate w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B, a duża zawartość błonnika reguluje cholesterol i poziom cukru we krwi. Zawartość fitoestrogenów i przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko chorób serca jak i nowotworów. Zatem warto jeść nasiona strączkowe takie jak soja, fasola, groch ciecierzyca, soczewica, bo to samo zdrowie.
Wyrób zdrowe postanowienia i zacznij jeść nasiona roślin strączkowych.
Najnowsze komentarze