Człowiek spożywa coraz więcej mięsa oraz produktów wysoce przetworzonych. Niestety niesie to za sobą negatywne zdrowotne konsekwencje. Wciąż rośnie liczba chorych na choroby serca, raka czy osób zmagających się z otyłością. W dużej mierze ma to związek z tym, co spożywamy.
Dlatego powinniśmy się zdrowo odżywiać, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zapadania na choroby.
Coraz mniej ludzi spożywa nasiona roślin strączkowych, a to błąd, ponieważ są bardzo zdrowe.
Zatem co takiego mają strączki, że ONZ ogłosiło rok 2016 Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych?
Nasiona strączkowe są bogate w białko, które jest tak ważne dla nas wszystkich. Dzięki dużej zawartości węglowodanów dostarczają nam energię. Ponadto są bogate w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B, a duża zawartość błonnika reguluje cholesterol i poziom cukru we krwi. Zawartość fitoestrogenów i przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko chorób serca jak i nowotworów. Zatem warto jeść nasiona strączkowe takie jak soja, fasola, groch ciecierzyca, soczewica, bo to samo zdrowie.
Wyrób zdrowe postanowienia i zacznij jeść nasiona roślin strączkowych.