Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Suplementy diety wspomagające odchudzanie
Utrata zbędnych kilogramów to nie lada wyczyn. Wie o tym każdy kto choć raz był na diecie. Nic więc dziwnego, że osoby odchudzające się szukają sposobów jak wspomóc swój organizm
Zdrowo i szczęśliwie
Wiele osób staje przed lustrem, krytycznym okiem spogląda na swoją sylwetkę, wpada w zadumę i zastanawia się, co należy jeść, by wyglądać zdrowiej i zgrabniej, jak to zrobić żeby po tym jak ktoś powie
Oblicz bmi- pomoże Ci kalkulator online
Prawidłowy Body Mass Index, czyli BMIi pozwoli Ci cieszyć się zdrową sylwetką. W dzisiejszych czasach wiele osób ma nadwagę, a tym samym ich bmi jest powyżej normy. Prawidłowy indeks
Warto sprawdzić swoje BMI
Osoby, które mają nadwagę, są w dużo większym stopniu narażone na rozwój wielu poważnych chorób. W związku z tym warto kontrolować na bieżąco masę ciała i sprawdzać, czy nie przekracza ona określonych
Gabinet kosmetyczny Warszawa Ursynów- Zadbaj o piękną skórę zimą
Zbliża się zima, czyli trudny czas dla twojej skóry, która staje się przesuszona i zaczyna pękać.
Różnica temperatur i wiatr mogą prowadzić do jej złuszczania,
Cera bez niedoskonałości - maseczka na pory na nosie. Wągry zaskórniki rozszerzone pory;
Oczyszczanie twarzy jest jednym z najważniejszych elementów codziennej pielęgnacji. Stosowanie peelingów i maseczek powinno wejść
Najnowsza kolekcja - Elisabetta Franchi!
Czy zastanawiałeś się dlaczego elisabetta franchi franczyza stała się w ostatnim czasie tak bardzo popularna? Franczyza z dnia na dzień zyskuje na popularności. Coraz więcej osób,

Posted by on Wrz 6, 2017 in Zdrowie |

Niedożywienie a cukrzyca

Obserwacje poczynione w ostatnich dziesięcioleciach wśród głodującej ludności krajów tropikalnych wskazują na to, że niedożywienie, a w szczególności niedobór białka we wczesnym okresie życia, może być przyczyną cukrzycy, występującej najczęściej w młodości i przed 40 r.ż., wymagającej leczenia insuliną, o małej skłonności do ketozy. Z etiologiczne¬go punktu widzenia w rachubę wchodzi: 1) samo niedożywienie oraz 2) niedożywienie połączone ze spożywaniem pokarmów zawierających składniki działające toksycznie na trzustkę.
Pierwszy z tych czynników stanowi zapewne przyczynę tzw. cukrzycy ,,J” (Jamaica), w której nie stwierdza się żadnych objawów uszkodzenia trzustki i w której wydzielanie insuliny jest upośledzone, ale częściowo zachowane. Przypuszcza się, że niedobór białka we wczesnym dzieciństwie powoduje dysfunkcję komórek B wysp trzustkowych, która utrzymuje się w późniejszym okresie życia i która może polegać na: 1) przyspieszonej abiotrofii komórek B, 2j ich przedwczesnym starzeniu się, 3) zwiększeniu ich podatności na działanie czynników toksycznych. U większości tych chorych niedożywienie (niedobór białka) utrzymuje się zresztą także w późniejszym okresie życia [3],
Drugi z czynników tłumaczy występowanie tzw. cukrzycy „Z” (Zuidema). Jej bezpośrednią przyczyną jest zwłóknienie i kamica trzustki, które z kolei są wywoływane: 1) niedoborem białka i 2) prawdopodobnie spożywaniem tapioki uzyskiwanej z rośliny Cassava (Manihot esculenta, Manihot utilissima), zawierającej duże ilości cyjankorodnego glikozydu — linamaryny. Wskutek niedoboru metioniny ograniczeniu ulega odtruwanie cyjanku do rodanku i właśnie nadmiar cyjanku uważa się za główną przyczynę uszkodzenia trzustki. Ta ostatnia hipoteza wymaga jednak potwierdzenia, ponieważ w badaniach doświadczalnych (na szczurach) stwierdzono co prawda hiperglikemizujący wpływ cyjanku potasowego, ale nie udało się wywołać trwałej cukrzycy. Opijano też występowanie cukrzycy ,,Z” na terenach, na których spożycie rośliny Cassava jest nieduże. W rachubę mogą jednak wchodzić inne toksyny pokarmowe, które w warunkach niedożywienia dają takie same zmiany morfologiczne w trzustce i takie same objawy kliniczne.