Pages Menu

Categories Menu
Środek na pocenie. Jakie są przyczyny pocenia?
Pocenie się bardzo często potrafi uprzykrzyć komfort życia i wyprowadzić z równowagi. Zapach potu jest dosyć intensywny i czasami może być przyczyną ograniczenia kontaktów
Stoppot na dłonie. Dlaczego pocą się dłonie?
Pocenie bez względu na to, której części ciała dotyczy, to krępująca dolegliwość. Wiele osób cierpi na nadmierne pocenie się dłoni.


Z powodu potliwości rąk niektóre osoby
Skuteczny peeling na wrastające włoski na nogach. Idealnie gładkie nogi. Tani sposób na wrastające włosy na nogach
Gładkie nogi to w dzisiejszych czasach konieczność. Niezależnie od tego czy używamy depilatora, czy zwykłej
Warto sprawdzić swoje BMI
Osoby, które mają nadwagę, są w dużo większym stopniu narażone na rozwój wielu poważnych chorób. W związku z tym warto kontrolować na bieżąco masę ciała i sprawdzać, czy nie przekracza ona określonych
Lakiery matowe do paznokci - termiczny lakier do paznokci
Zdobienie paznokci w dzisiejszych czasach nie ogranicza się do nałożenia na nie warstwy kolorowego lakieru. To, w jaki sposób paznokcie są niekiedy zdobione, można
Jaki kwas migdałowy kupić?
Peeling kwasem w domu?
Peelingi chemiczne wykorzystujące do tego specjalne kwasy są coraz chętniej wykorzystywanym sposobem na walkę z nieatrakcyjną skórą twarzy, szyi czy dekoltu. Przy odpowiednim
Ćwiczenia odchudzające w Poznaniu- Skorzystaj, jeśli zmagasz się z nadwagą
Ciągle masz nadprogramowe kilogramy? Odchudzasz się, ale zamiast schudnąć znowu przytyłaś? Denerwuje cię oponka na brzuchu?
Chciałaś ćwiczyć

Posted by on wrz 6, 2017 in Zdrowie |

Niedożywienie a cukrzyca

Obserwacje poczynione w ostatnich dziesięcioleciach wśród głodującej ludności krajów tropikalnych wskazują na to, że niedożywienie, a w szczególności niedobór białka we wczesnym okresie życia, może być przyczyną cukrzycy, występującej najczęściej w młodości i przed 40 r.ż., wymagającej leczenia insuliną, o małej skłonności do ketozy. Z etiologiczne¬go punktu widzenia w rachubę wchodzi: 1) samo niedożywienie oraz 2) niedożywienie połączone ze spożywaniem pokarmów zawierających składniki działające toksycznie na trzustkę.
Pierwszy z tych czynników stanowi zapewne przyczynę tzw. cukrzycy ,,J” (Jamaica), w której nie stwierdza się żadnych objawów uszkodzenia trzustki i w której wydzielanie insuliny jest upośledzone, ale częściowo zachowane. Przypuszcza się, że niedobór białka we wczesnym dzieciństwie powoduje dysfunkcję komórek B wysp trzustkowych, która utrzymuje się w późniejszym okresie życia i która może polegać na: 1) przyspieszonej abiotrofii komórek B, 2j ich przedwczesnym starzeniu się, 3) zwiększeniu ich podatności na działanie czynników toksycznych. U większości tych chorych niedożywienie (niedobór białka) utrzymuje się zresztą także w późniejszym okresie życia [3],
Drugi z czynników tłumaczy występowanie tzw. cukrzycy „Z” (Zuidema). Jej bezpośrednią przyczyną jest zwłóknienie i kamica trzustki, które z kolei są wywoływane: 1) niedoborem białka i 2) prawdopodobnie spożywaniem tapioki uzyskiwanej z rośliny Cassava (Manihot esculenta, Manihot utilissima), zawierającej duże ilości cyjankorodnego glikozydu — linamaryny. Wskutek niedoboru metioniny ograniczeniu ulega odtruwanie cyjanku do rodanku i właśnie nadmiar cyjanku uważa się za główną przyczynę uszkodzenia trzustki. Ta ostatnia hipoteza wymaga jednak potwierdzenia, ponieważ w badaniach doświadczalnych (na szczurach) stwierdzono co prawda hiperglikemizujący wpływ cyjanku potasowego, ale nie udało się wywołać trwałej cukrzycy. Opijano też występowanie cukrzycy ,,Z” na terenach, na których spożycie rośliny Cassava jest nieduże. W rachubę mogą jednak wchodzić inne toksyny pokarmowe, które w warunkach niedożywienia dają takie same zmiany morfologiczne w trzustce i takie same objawy kliniczne.