Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Jak dobrać podkład przez Internet. Idealnie dobrany podkład. Naturalne podkłady do twarzy
Podstawą udanego makijażu jest nieskazitelna skóra. Drogie cienie i pomadki będą źle prezentować się, gdy koloryt naszej skóry
Stoppot na dłonie. Dlaczego pocą się dłonie?
Pocenie bez względu na to, której części ciała dotyczy, to krępująca dolegliwość. Wiele osób cierpi na nadmierne pocenie się dłoni.


Z powodu potliwości rąk niektóre osoby
Cienie do brwi czarne. Brwi - zawsze idealnie podkreślone. Henna brwi i rzęs cena
Nie chcesz malować codziennie brwi i rzęs, a może pomimo codziennego make-upu chcesz mieć ciemniejsze włoski pasujące do twojej urody,
Kurs makijażu permanentnego - makijaż permanentny ust Poznań
Wiele kobiet codziennie wykonuje makijaż. Nie ma co się oszukiwać - w makijażu większość z nas wygląda zdecydowanie lepiej, niż bez niego, a wyglądając lepiej,
Tipsy wzory wiosenne. Gorące trendy w zdobieniach sztucznych paznokci - tipsy żelowe wzory french.
Paznokcie to element dłoni, który kobiety lubią ozdabiać. Długie i zadbane paznokcie są symbolem kobiecości, a ich właścicielka
Wanna spa- zafunduj sobie domowe SPA
Jesteś przemęczona pracą, czy domowymi obowiązkami? Wciąż z utęsknieniem wspominasz ostatni wyjazd do Spa i te wspaniałe, wygrzewające kąpiele w wannie z hydromasażem? Spraw sobie
Zrogowaciały naskórek pięty. Zadbane stopy - nawet pięty! Skuteczny płyn na zrogowaciałe pięty
Każdego roku na wiosnę, kobiety zadają sobie pytanie - czy ich stopy są gotowe na nadchodzące lato? Przez zimę bowiem większość

Posted by on Wrz 6, 2017 in Zdrowie |

Przemiana galaktozy

Głównym źródłem galaktozy w pożywieniu jest laktoza znajdująca się w mleku, składająca się z cząsteczki galaktozy i cząsteczki glukozy. Galaktoza ulega fosforylacji przez swoistą galaktokinazę do galaktozo-l-fosforanu, który przy udziale urydylilotransferazy zostaje w reakcji z urydynodifosfo-glukozą (UDP-glukozą) przekształcony do urydynodifosfogalaktozy (UDP-galak-tozy). Z kolei ten metabolit pod wpływem swoistej epimerazy zostaje prze¬kształcony do urydynodifosfoglukozy, stanowiącej etap syntezy glikogenu, a także rozpoczynającej cykl kwasu uronowego Galaktokinaza jest enzymem adaptacyjnym i jej aktywność wzrasta w razie spożywania większej ilości galaktozy (mleka), stąd większą aktywność tego enzymu stwierdza się u osobników młodych aniżeli u dorosłych. Przekształcenie galaktozolfosfora- nu do urydynodifosfogalaktozy może przebiegać jeszcze innym szlakiem — w bezpośredniej reakcji z UTP przy udziale swoistej pirofosforylazy. Aktywność tego enzymu jest mała u dzieci, jednak wzrasta w wieku dojrzałym. Ostatnia reakcja (epimeryzacja) jest łatwo odwracalna i w ten sposób glukoza może się przekształcać w „czynną” postać galaktozy.
Przemiana galaktozy odbywa się w wątrobie, śledzionie, krwinkach czerwonych, nerkach, korze mózgowej, mięśniu sercowym i soczewce. Genetycznie uwarunkowany niedobór urydylilotransferazy galaktozo-1-fosforanowej powoduje w razie spożywania mleka gromadzenie się galaktozo-1-fosforanu w tkankach. Towarzyszy temu także gromadzenie się w nadmiarze we krwi galaktozy, która wówczas przechodzi do moczu (galaktozemia). Choroba cechuje się wy¬stępowaniem groźnych dla rozwoju i życia dziecka objawów, będących prawdo¬podobnie wynikiem blokowania niektórych enzymów przez galaktozo-l-fosforan, a być może także zmniejszenia podaży ATP. Te objawy ustępują w wieku dojrzałym wskutek skierowania przemiany galaktozy na szlak kontrolowany przez pirofosforylazę UDP-galaktozową.na szlaki przemian dopiero po fosforylacji do glukozo-6-fosforanu. Okazało się jednak, że sama glukoza może reagować z białkami bez udziału enzymów, przy czym rezultaty tej reakcji mogą mieć następstwa kliniczne.