Pages Menu

Categories Menu
Skuteczny peeling na wrastające włoski na nogach. Idealnie gładkie nogi. Tani sposób na wrastające włosy na nogach
Gładkie nogi to w dzisiejszych czasach konieczność. Niezależnie od tego czy używamy depilatora, czy zwykłej
Zabiegi antycellulitowe - Kosmetyczka Wrocław
Cellulit, zwany również pomarańczową skórką to problem, który w dzisiejszych czasach wielu kobietom spędza sen z powiek. Nie wygląda on bowiem estetycznie, a jego wyeliminowanie
Makijaż permanentny brwi Białystok opinie. Maksimum zadowolenia - idealne brwi. Brwi permanentne metody
Ostatnim trendem w makijażu jest podkreślanie brwi. Skończyły się czasy wyskubywania włosków w cienką linię, tworzenia
Suplementy diety wspomagające odchudzanie
Utrata zbędnych kilogramów to nie lada wyczyn. Wie o tym każdy kto choć raz był na diecie. Nic więc dziwnego, że osoby odchudzające się szukają sposobów jak wspomóc swój organizm
Naturalny krem do twarzy do cery tłustej bez silikonów - odnowa skóry twarzy Bielsko
Jak odpowiednio dbać o cerę? Na ten temat napisano już z pewnością wiele elaboratów - jest to bowiem temat bardzo obszerny. Każdy z
Kurs makijażu permanentnego - makijaż permanentny ust Poznań
Wiele kobiet codziennie wykonuje makijaż. Nie ma co się oszukiwać - w makijażu większość z nas wygląda zdecydowanie lepiej, niż bez niego, a wyglądając lepiej,
Środek na pocenie. Jakie są przyczyny pocenia?
Pocenie się bardzo często potrafi uprzykrzyć komfort życia i wyprowadzić z równowagi. Zapach potu jest dosyć intensywny i czasami może być przyczyną ograniczenia kontaktów

Posted by on wrz 6, 2017 in Zdrowie |

Przemiana galaktozy

Głównym źródłem galaktozy w pożywieniu jest laktoza znajdująca się w mleku, składająca się z cząsteczki galaktozy i cząsteczki glukozy. Galaktoza ulega fosforylacji przez swoistą galaktokinazę do galaktozo-l-fosforanu, który przy udziale urydylilotransferazy zostaje w reakcji z urydynodifosfo-glukozą (UDP-glukozą) przekształcony do urydynodifosfogalaktozy (UDP-galak-tozy). Z kolei ten metabolit pod wpływem swoistej epimerazy zostaje prze¬kształcony do urydynodifosfoglukozy, stanowiącej etap syntezy glikogenu, a także rozpoczynającej cykl kwasu uronowego Galaktokinaza jest enzymem adaptacyjnym i jej aktywność wzrasta w razie spożywania większej ilości galaktozy (mleka), stąd większą aktywność tego enzymu stwierdza się u osobników młodych aniżeli u dorosłych. Przekształcenie galaktozolfosfora- nu do urydynodifosfogalaktozy może przebiegać jeszcze innym szlakiem — w bezpośredniej reakcji z UTP przy udziale swoistej pirofosforylazy. Aktywność tego enzymu jest mała u dzieci, jednak wzrasta w wieku dojrzałym. Ostatnia reakcja (epimeryzacja) jest łatwo odwracalna i w ten sposób glukoza może się przekształcać w „czynną” postać galaktozy.
Przemiana galaktozy odbywa się w wątrobie, śledzionie, krwinkach czerwonych, nerkach, korze mózgowej, mięśniu sercowym i soczewce. Genetycznie uwarunkowany niedobór urydylilotransferazy galaktozo-1-fosforanowej powoduje w razie spożywania mleka gromadzenie się galaktozo-1-fosforanu w tkankach. Towarzyszy temu także gromadzenie się w nadmiarze we krwi galaktozy, która wówczas przechodzi do moczu (galaktozemia). Choroba cechuje się wy¬stępowaniem groźnych dla rozwoju i życia dziecka objawów, będących prawdo¬podobnie wynikiem blokowania niektórych enzymów przez galaktozo-l-fosforan, a być może także zmniejszenia podaży ATP. Te objawy ustępują w wieku dojrzałym wskutek skierowania przemiany galaktozy na szlak kontrolowany przez pirofosforylazę UDP-galaktozową.na szlaki przemian dopiero po fosforylacji do glukozo-6-fosforanu. Okazało się jednak, że sama glukoza może reagować z białkami bez udziału enzymów, przy czym rezultaty tej reakcji mogą mieć następstwa kliniczne.