Wegetariańskie dania – rosół
Rosnąca ilość wegetarian w Polsce sprawia, że wegetariańskie przepisy stają się coraz popularniejsze także wśród osób, które spożywają na co dzień mięso. Dlatego poniżej podpowiadamy jak ugotować i podajemy sprawdzony przepis na rosół wegetariański. Podstawą dania jest zimna woda i duża ilość, dobrej jakości warzy takich jak marchewka, pietruszka, seler. Niezbędna jest również opalana cebula i to w ilości nieco większej niż w przypadku tradycyjnego rosołu, bowiem skądś musi pochodzić głębia smaku dania. Brak mięsa należy również zrekompensować poprzez dodanie do wywaru łyżki oleju.
Dzięki temu danie będzie wyrazistsze i tłustsze, nie będzie przypominać nam zwykłego wywaru warzywnego. Ogromnie ważny składnik stanowi sos sojowy, należy wybrać go starannie im lepszy sos tym lepszy wege rosół, to dzięki niemu danie zyska swój „piąty smak”. Pamiętajmy o zalaniu warzyw zimną wodą, ponieważ tylko ich wspólne zagotowanie się i powolne oddawanie smaku może sprawić, że danie będzie konkretne i wyraziste. Serwując rosół należy pamiętać o dobrym makaronie oraz natce pietruszki na wierzchu.
Najnowsze komentarze