Pages Menu

Categories Menu
Laserowe usuwanie owłosienia Warszawa
Dzisiejsze kanony piękna wymagają usuwania zbędnego owłosienia. Większość kobiet codziennie stosuje różnego rodzaju sposoby, aby pozbyć się niechcianych włosów z nóg i pach. Te sposoby
Bezproblemowa depilacja gorącym woskiem w domu. Sposoby na gładkie ciało - depilacja woskiem Sopot
Gładkie ciało to coś czego pragną kobiety. To dlatego poddają się zabiegom, które mają im to zapewnić. Wiele kobiet jest
Jaki kwas migdałowy kupić?
Peeling kwasem w domu?
Peelingi chemiczne wykorzystujące do tego specjalne kwasy są coraz chętniej wykorzystywanym sposobem na walkę z nieatrakcyjną skórą twarzy, szyi czy dekoltu. Przy odpowiednim
Ćwiczenia na kondycję w Poznaniu- dla ustabilizowania twojego oddechu w czasie wysiłku
Często łapiesz zadyszkę? Masz trudności z wejściem po schodach? A może nie zadowala Cię twoja kondycja, mimo, że jesteś aktywny? Ćwiczenia
Pranie na telefon - dla kogo?
Pranie to jeden z obowiązków domowych, w których nigdy nie widać końca. Dzięki pralkom automatycznym nie zajmują już tyle czasu, co kiedyś, ale wciąż wymagają organizacji, aby zebrać brudną
Najnowsza kolekcja - Elisabetta Franchi!
Czy zastanawiałeś się dlaczego elisabetta franchi franczyza stała się w ostatnim czasie tak bardzo popularna? Franczyza z dnia na dzień zyskuje na popularności. Coraz więcej osób,
Depilacja Białołęka- Pozbądź się nadmiernego owłosienia i ciesz się gładką skórą
Masz już dość golenia nóg i wrastających włosków, maszynki podrażniają twoją skórę i powodują zaczerwienienia?
Wybierz się na depilację

Posted by on wrz 6, 2017 in Zdrowie |

Przemiana fruktozy

Fruktoza pożywienia jest zawarta w cukrze buraczanym i trzcino¬wym (cząsteczka sacharozy składa się z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruk¬tozy), miodzie, owocach. Głównym miejscem jej przemiany jest wątroba, która zawiera swoisty enzym — fosfofruktokinazę, katalizującą reakcję fosforylacji tego cukru do fruktozo-l-fosforanu. Ten ostatni ulega z kolei rozpadowi przy
ATP udziale aldolazy B na 2 triozy: aldehyd D-glicerynowy i fosfodihydroksyaceton, stanowiący metabolit glikolizy. Także aldehyd D-glicerynowy zostaje pod wpływem swoistych kinaz włączony do cyklu Embden-Meyerhofa-Parnasa. W dalszym ciągu przemiana tych metabolitów biegnie albo w kierunku pirogro- r.ianu i mleczanu, albo w kierunku syntezy glukozy. W wątrobie przeważa ten drugi typ przemian.
Fruktoza może wejść na szlak glikolizy także w inny sposób: pod wpływem heksokinazy cukier ten zostaje przekształcony do fruktozo-6-fosforanu, bądź też fruktozo-l-fosforan ulega fosforylacji przez swoistą 1-fosfofruktokinazę do lruktozo-l,6-difosforanu . Prawdopodobnie w ten sposób następuje fosforylacja fruktozy w tkankach poza wątrobowych, przede wszystkim w mięśniach i tkance tłuszczowej, które metabolizują niewielką ilość tego cukru.
Przemiana fruktozy w wątrobie przebiega szybciej aniżeli glukozy, co jest wynikiem dużego powinowactwa fruktokinazy do substratu. Szybszy metabo¬lizm fruktozy powoduje w razie dostatecznej podaży tego cukru odkładanie się w hepatocytach większej ilości glikogenu aniżeli po podaniu równoważnej ilości glukozy, a w razie dożylnego wlewu roztworu fruktozy — występowanie hiperlaktacydemii i kwasicy mleczanowej. Obserwuje się także zwiększone wytwarzanie kwasu moczowego i hiperurykemię, prawdopodobnie wskutek większego zużytkowania ATP i rozpadu nukleotydów adeninowych.
Ponieważ wątroba jest głównym miejscem przemiany fruktozy i w jej cho¬robach przemiana tego cukru ulega zwolnieniu, wykorzystuje się oznaczenie szybkości oczyszczania krwi z egzogennej fruktozy jako próbę czynnościową tego narządu. W rzadkich przypadkach stwierdza się genetycznie uwarunkowa¬ny niedobór fruktokinazy lub aldolazy B, co powoduje gorsze wykorzystanie fruktozy i przechodzenie jej do moczu (tructosuria). W razie niedoboru aldola¬zy B fruktozuria kojarzy się z występowaniem po spożyciu cukru lub pokar¬mów zawierających fruktozę gwałtownych objawów hipoglikemii, spowodowa¬nych konkurencyjnym blokowaniem przez fruktozo-l-fosforan niektórych en¬zymów (fosfoglukomutazy).
Szlak poliolowy. Fruktoza w organizmach ssaków i u człowieka może być wytwarzana z glukozy. Droga przemian wiedzie przez sorbitol (glucitol), stąd ten tor przemian nazwano szlakiem poliolowym Glukoza ulega najpierw redukcji do sorbitolu w reakcji katalizowanej przez reduktazę aldozową i NADPH, w drugim etapie sorbitol zostaje utleniony do fruktozy w obecności dehydrogenazy sorbitolu i NAD. Chociaż w zasadzie są to reakcje odwracalne, w warunkach zwiększonej podaży glukozy przebiegają one jednokierunkowo do sorbitolu i fruktozy, co jest wynikiem małego powinowactwa reduktazy aldozowej do glukozy. Ilość wytworzonego sorbitolu i fruktozy zależy od po¬daży glukozy i wzrasta w stanach hiperglikemii. Dotyczy to narządów, w których transport glukozy do wnętrza komórki nie zależy od insuliny i w których obecna jest reduktaza aldozowa. Do takich narządów należą: pęcherzyki na¬sienne, łożysko, komórki Schwanna nerwów obwodowych, soczewka, śródbłonek naczyniowy. Ponieważ poza hepatocytami przenikanie sorbitolu przez błonę komórkową następuje powoli, w razie hiperglikemii dochodzi do nadmiernego wewnątrzkomórkowego gromadzenia się sorbitolu w wyżej wymienionych narządach. Tym zaburzeniom przypisuje się znaczenie w rozwoju niektórych późnych powikłań cukrzycy (polineuropatia, zaćma).