Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Mezoterapia igłowa czy bezigłowa: mezoterapia igłowa centrum
Mezoterapia to zabieg, który polega na dostarczaniu bezpośrednio do skóry substancji o działaniu odżywczym, regenerującym bądź też leczniczym. Zabieg taki znacząco
Warto sprawdzić swoje BMI
Osoby, które mają nadwagę, są w dużo większym stopniu narażone na rozwój wielu poważnych chorób. W związku z tym warto kontrolować na bieżąco masę ciała i sprawdzać, czy nie przekracza ona określonych
Stoppot na dłonie. Dlaczego pocą się dłonie?
Pocenie bez względu na to, której części ciała dotyczy, to krępująca dolegliwość. Wiele osób cierpi na nadmierne pocenie się dłoni.


Z powodu potliwości rąk niektóre osoby
Laserowe usuwanie owłosienia Warszawa
Dzisiejsze kanony piękna wymagają usuwania zbędnego owłosienia. Większość kobiet codziennie stosuje różnego rodzaju sposoby, aby pozbyć się niechcianych włosów z nóg i pach. Te sposoby
Ćwiczenia odchudzające w Poznaniu- Skorzystaj, jeśli zmagasz się z nadwagą
Ciągle masz nadprogramowe kilogramy? Odchudzasz się, ale zamiast schudnąć znowu przytyłaś? Denerwuje cię oponka na brzuchu?
Chciałaś ćwiczyć
Jak dobrać podkład przez Internet. Idealnie dobrany podkład. Naturalne podkłady do twarzy
Podstawą udanego makijażu jest nieskazitelna skóra. Drogie cienie i pomadki będą źle prezentować się, gdy koloryt naszej skóry
Najnowsza kolekcja - Elisabetta Franchi!
Czy zastanawiałeś się dlaczego elisabetta franchi franczyza stała się w ostatnim czasie tak bardzo popularna? Franczyza z dnia na dzień zyskuje na popularności. Coraz więcej osób,

Posted by on Wrz 6, 2017 in Zdrowie |

Zarys wewnątrzkomórkowej przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek

Głównym źródłem węglowodanów w pożywieniu człowieka jest skrobia, która w przewodzie pokarmowym ulega strawieniu do glukozy, wchłanianej do krwi układu żyły wrotnej. Stanowi ona około 80% wszystkich węglowodanów pokarmowych. Poza tym w jelicie cienkim wchłania się fruktoza (stanowiąca około 10% spożywanych węglowodanów), galaktoza (mleko) i nie¬wielka ilość pentoz (owoce). Wchłanianie jelitowe glukozy i galaktozy jest aktywne i następuje przy udziale elektrogenicznej „pompy sodowej”, która usuwając jony sodu z enterocytu na zewnątrz powoduje — przez wzrost gradientu stężenia tego kationu pomiędzy przestrzenią zewnątrz- i wewnątrzkomórkową — wytworzenie siły kierującej wspólny nośnik jonu sodu i cząsteczki glukozy do wnętrza komórki (ryc. 20). Źródłem energii w tym procesie, który umożliwia transport monosacharydów o określonej konfiguracji przeciw gradientowi stężeń, jest ATP rozkładany przez swoistą ATPazę. Fruktoza (podobnie jak pentozy) przenika przez komórkę nabłonka jelitowego drogą ułatwionej dyfuzji, zgodnie z gradientem stężeń i bez nakładu energii. Część fruktozy ulega w enterocycie przekształceniu do glukozy, co wiąże się z przejściowym rozpadem tego cukru na 2 triozy i ich ponownym połączeniem. Z krwią żyły wrotnej glukoza, galaktoza i fruktoza docierają do wątroby, przenikają zgodnie z gradientem stężeń do wnętrza komórek wątrobowych i ulegają w nich fosforylacji i dalszym przemianom.
Wątroba, zbierając krew z całego obszaru trzewnego, zajmuje kluczową pozycję w regulacji przemiany węglowodanów. Narząd ten gromadzi znaczną część spożytej glukozy, a następnie w miarę potrzeby oddaje ją tkankom. U człowieka po doustnym spożyciu 10Ó g glukozy 60% tej ilości cukru pozo¬staje przez najbliższe 3 h w wątrobie, a tylko 40% trafia od razu do tkanek pozawątrobowych, w tym zaledwie 15 g do tkanek, w których wykorzystanie glukozy zależy od obecności insuliny.
W obszarze pozawątrobowym pierwszym etapem przemian glukozy jest jej tianspoit do wnętrza komórek. Transport glukozy, będącej substancją polar¬ną, wymaga nośnika i w tkankach odbywa się zawsze zgodnie z gradientem stężeń. W ośrodkowym układzie nerwowym, krwinkach, wyspach trzustkowych, nadnerczach wydajność układu transportującego — podobnie jak w wątrobie — jest bardzo duża i nie ogranicza wewnątrzkomórkowego zużycia tego cukru. Natomiast jego transport do wnętrza komórek mięśniowych, adypocytów i fibroblastów jest mało wydajny i podlega wpływowi insuliny, która zwiększa go wielokrotnie.
W wyniku wewnątrzkomórkowych przemian glukozy w tkankach przeważająca jej ilość (w warunkach prawidłowego odżywiania i umiarkowanej aktywności fizycznej około 2/3) zostaje utleniona do C02, dostarczając energii (ATP) niezbędnej dla podtrzymania różnych procesów życiowych. Chłonność metaboliczna tkanek jest bardzo duża i jej zakres sięga od 7,5 g/h (zapotrzebowanie minimalne, pokrywające potrzeby energetyczne tkanek glukozozależnych: układu nerwowego i krwiotwórczego) do 50 g/h (w stanach bardzo dużego wysiłku fizycznego). Ta część glukozy pożywienia, która nie zostaje wykorzystana od razu jako źródło energii, ulega spichrzeniu w postaci glikogenu i — w większym stopniu — w postaci tłuszczu. Niewielka ilość węglowodanów zostaje wykorzystana do budowy struktur (nukleotydy, glikolipidy, glikozaminoglikany, glikoproteiny.