Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Makijaż permanentny brwi Białystok opinie. Maksimum zadowolenia - idealne brwi. Brwi permanentne metody
Ostatnim trendem w makijażu jest podkreślanie brwi. Skończyły się czasy wyskubywania włosków w cienką linię, tworzenia
Szkolenia mezoterapia igłowa- niezbędnik każdej kosmetyczki
Chcesz zdobyć uprawnienia lub poszerzyć zakres swoich umiejętności z zakresu kosmetologii? Medycyna estetyczna to prężnie rozwijająca się gałąź medycyny, z której
Cera bez niedoskonałości - maseczka na pory na nosie. Wągry zaskórniki rozszerzone pory;
Oczyszczanie twarzy jest jednym z najważniejszych elementów codziennej pielęgnacji. Stosowanie peelingów i maseczek powinno wejść
Stoppot skład. Jak stosować Stoppot?
Tak jak przyczyn pocenia jest nie mało również środków zapobiegających jest wiele. Wśród nich można wyróżnić Stoppot


Aby poprawić jakość życia nadpotliwość powinna być właściwie
Naturalny krem do twarzy do cery tłustej bez silikonów - odnowa skóry twarzy Bielsko
Jak odpowiednio dbać o cerę? Na ten temat napisano już z pewnością wiele elaboratów - jest to bowiem temat bardzo obszerny. Każdy z
Środek na pocenie. Jakie są przyczyny pocenia?
Pocenie się bardzo często potrafi uprzykrzyć komfort życia i wyprowadzić z równowagi. Zapach potu jest dosyć intensywny i czasami może być przyczyną ograniczenia kontaktów
Bądź naturalnie piękna - Polskie marki kosmetyków kolorowych. Naturalne kosmetyki do makijażu
Wiele kobiet lubi nakładać na swoją twarz makijaż. Najlepiej, gdy podkreśla on to co w nas najpiękniejsze, ale i ukrywa to,

Posted by on Wrz 6, 2017 in Zdrowie |

Zarys wewnątrzkomórkowej przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek

Głównym źródłem węglowodanów w pożywieniu człowieka jest skrobia, która w przewodzie pokarmowym ulega strawieniu do glukozy, wchłanianej do krwi układu żyły wrotnej. Stanowi ona około 80% wszystkich węglowodanów pokarmowych. Poza tym w jelicie cienkim wchłania się fruktoza (stanowiąca około 10% spożywanych węglowodanów), galaktoza (mleko) i nie¬wielka ilość pentoz (owoce). Wchłanianie jelitowe glukozy i galaktozy jest aktywne i następuje przy udziale elektrogenicznej „pompy sodowej”, która usuwając jony sodu z enterocytu na zewnątrz powoduje — przez wzrost gradientu stężenia tego kationu pomiędzy przestrzenią zewnątrz- i wewnątrzkomórkową — wytworzenie siły kierującej wspólny nośnik jonu sodu i cząsteczki glukozy do wnętrza komórki (ryc. 20). Źródłem energii w tym procesie, który umożliwia transport monosacharydów o określonej konfiguracji przeciw gradientowi stężeń, jest ATP rozkładany przez swoistą ATPazę. Fruktoza (podobnie jak pentozy) przenika przez komórkę nabłonka jelitowego drogą ułatwionej dyfuzji, zgodnie z gradientem stężeń i bez nakładu energii. Część fruktozy ulega w enterocycie przekształceniu do glukozy, co wiąże się z przejściowym rozpadem tego cukru na 2 triozy i ich ponownym połączeniem. Z krwią żyły wrotnej glukoza, galaktoza i fruktoza docierają do wątroby, przenikają zgodnie z gradientem stężeń do wnętrza komórek wątrobowych i ulegają w nich fosforylacji i dalszym przemianom.
Wątroba, zbierając krew z całego obszaru trzewnego, zajmuje kluczową pozycję w regulacji przemiany węglowodanów. Narząd ten gromadzi znaczną część spożytej glukozy, a następnie w miarę potrzeby oddaje ją tkankom. U człowieka po doustnym spożyciu 10Ó g glukozy 60% tej ilości cukru pozo¬staje przez najbliższe 3 h w wątrobie, a tylko 40% trafia od razu do tkanek pozawątrobowych, w tym zaledwie 15 g do tkanek, w których wykorzystanie glukozy zależy od obecności insuliny.
W obszarze pozawątrobowym pierwszym etapem przemian glukozy jest jej tianspoit do wnętrza komórek. Transport glukozy, będącej substancją polar¬ną, wymaga nośnika i w tkankach odbywa się zawsze zgodnie z gradientem stężeń. W ośrodkowym układzie nerwowym, krwinkach, wyspach trzustkowych, nadnerczach wydajność układu transportującego — podobnie jak w wątrobie — jest bardzo duża i nie ogranicza wewnątrzkomórkowego zużycia tego cukru. Natomiast jego transport do wnętrza komórek mięśniowych, adypocytów i fibroblastów jest mało wydajny i podlega wpływowi insuliny, która zwiększa go wielokrotnie.
W wyniku wewnątrzkomórkowych przemian glukozy w tkankach przeważająca jej ilość (w warunkach prawidłowego odżywiania i umiarkowanej aktywności fizycznej około 2/3) zostaje utleniona do C02, dostarczając energii (ATP) niezbędnej dla podtrzymania różnych procesów życiowych. Chłonność metaboliczna tkanek jest bardzo duża i jej zakres sięga od 7,5 g/h (zapotrzebowanie minimalne, pokrywające potrzeby energetyczne tkanek glukozozależnych: układu nerwowego i krwiotwórczego) do 50 g/h (w stanach bardzo dużego wysiłku fizycznego). Ta część glukozy pożywienia, która nie zostaje wykorzystana od razu jako źródło energii, ulega spichrzeniu w postaci glikogenu i — w większym stopniu — w postaci tłuszczu. Niewielka ilość węglowodanów zostaje wykorzystana do budowy struktur (nukleotydy, glikolipidy, glikozaminoglikany, glikoproteiny.